Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

κάπνισμα

Ενα από τα πιο αρχετυπικά σύμβολα του κόσμου της διαφήμισης – και ενός κόσμου που το τσιγάρο και το κάπνισμα ήταν ακόμη παντού – έφυγε αθόρυβα πριν από λίγες ημέρες: Ο Ερικ Λόουσον, ο δευτεροκλασάτος ηθοποιός που ενσάρκωσε τον σκληροτράχηλο «άνδρα του Marlboro» στις διαφημίσεις της δεκαετίας του 1970, πέθανε σε ηλικία 72 ετών.

Έρευνα για λογαριασμό της πολιτειακής κυβέρνησης στη Μασαχουσέτη δείχνει να επιβεβαιώνει τις υποψίες για αύξηση της δόσης νικοτίνης σε πολλές μάρκες τσιγάρων -μια αύξηση που δυνητικά καθιστά το κάπνισμα και πιο εθιστικό. 

Πενήντα χρόνια μετά την πρώτη έκθεση του υπουργού Υγείας των ΗΠΑ που χαρακτήρισε το κάπνισμα κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, ο απολογισμός των συνεπειών του καπνίσματος εξακολουθεί να αυξάνεται, καθώς στον κατάλογο προστίθενται ο καρκίνος του ήπατος και ο ορθοκολικός καρκίνος, ο διαβήτης, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ακόμη και η στυτική δυσλειτουργία


Το συνολικό κόστος από το κάπνισμα στην Ελλάδα ανέρχεται σε 3,27 δισ. ευρώ ετησίως. Μια μείωση κατά 10% στην κατανάλωση σήμερα θα περιόριζε τους αναμενόμενους θανάτους στον τρέχοντα πληθυσμό κατά 96.000, σε βάθος χρόνου, και θα περιόριζε τη δαπάνη υγείας για τη θεραπεία νοσημάτων σχετιζόμενων με το κάπνισμα κατά 180 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου